Visita de camp als casos de Artouste i Santa Elena del projecte Phusicos

Hemen zaude

Visita de camp als casos de Artouste i Santa Elena del projecte Phusicos

  • 01 Jul

En el marc del projecte Phusicos, s'estan aplicant solucions basades en la naturalesa en dos llocs de la frontera franc-espanyola: Artouste i Santa Elena. El 17 de juny, la AECT Espace Portalet, la Comunitat de Treball dels Pirineus i l'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic van organitzar una visita a aquests dos llocs per a demostrar que les solucions basades en la naturalesa poden reduir el risc de fenòmens meteorològics extraordinaris i són viables, rendibles i replicables. La visita tenia com a objectiu analitzar l'abast dels problemes com l'erosió ascendent i els despreniments de blocs que afecten la carretera en tots dos llocs, així com avaluar el funcionament de les solucions i altres possibles solucions tècniques.

En concret, els participants van visitar els vessants boscosos de Artouste, on són freqüents els despreniments de blocs a causa de la inestabilitat del terreny prop de la carretera. Els talussos pròxims a la carretera estan coberts de fajos i avets, amb diàmetres i densitats altes, mitjanes i baixes, en pendents del 100% i superiors. Les solucions aplicades es basen en mesures actives com l'estabilització manual o les estructures de fusta que estabilitzen els massissos rocosos, així com en mesures passives basades en estructures de fusta o pedra que frenen o desvien els blocs en les seves trajectòries, potenciant el paper protector del bosc.

En el costat espanyol, l'emplaçament de Santa Elena presenta un talús morrènic amb problemes d'erosió. Els incidents són freqüents, per la qual cosa el talús s'ha protegit amb xarxes de cables que resulten ineficaços a causa de la inestabilitat dels blocs incrustats en la morrena, amb volums superiors a 1 m³ que poden aconseguir la calçada. Les solucions aplicades en el marc de Phusicos inclouen la creació de terrasses, la bioingeniería i el revestiment de vegetació autòctona per a reduir l'escolament, millorar la infiltració i el drenatge i estabilitzar el talús morrènic en general i els blocs en particular.

Van participar 20 persones, entre elles autoritats locals i organitzacions relacionades amb la gestió de les carreteres i l'aigua, així com empreses i organitzacions que treballen en el desenvolupament territorial i l'ocupació.

Les regions muntanyenques són especialment vulnerables als impactes d'esdeveniments petits i freqüents per als quals les solucions basades en la naturalesa són clau per a atenuar o prevenir. Phusicos és un projecte finançat per H2020 que demostrarà que els beneficis de les solucions inspirades en la naturalesa augmenten la resiliència ecològica, social i econòmica de les comunitats locals. En el marc de Phusicos s'està duent a terme una anàlisi en profunditat dels riscos naturals, amb les millors tecnologies disponibles per a trobar les solucions més encertades. Tots els treballs són supervisats per un grup d'experts europeus que formen part del projecte.

Geoatarira sartu

 

 

 

 

Sartu

KLIMAREN ALDAKETAREN PIRINIOETAKO BEHATOKIA

Avenida Nuestra Señora de la Victoria, 8
22.700 - Jaca
Huesca - Espainia

+34 974 36 31 00
info_opcc@ctp.org

Harremanetan jarri