El Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) va publicar el passat 9 d'agost el seu informe, titulat "Climate Change 2021: the Physical Science Basis". Aquest informe és la contribució del Grup de Treball I al Sisè Informe d'Avaluació de l'IPCC i es publica després d'una llarga sessió d'aprovació celebrada a distància en la qual els coordinadors d'aquest informe van sotmetre el document a un examen final abans de la seva publicació.
Aquest informe reuneix els últims avanços de les ciències del clima i una anàlisi de les evidències científiques més rigoroses sobre els seus impactes, per a proporcionar una comprensió física actualitzada del sistema climàtic i del canvi climàtic antropogènic. Aquest informe s'ha presentat en un moment especialment crític per al món: en les últimes setmanes s'han registrat onades de calor rècord, inundacions i sequeres devastadores i incendis forestals sense precedents, que estan assotant bona part del món.
El document, és la contribució del Grup de treball I al sisè informe d'avaluació de l'IPCC, compost per un total de 3 parts acompanyades d'un resum executiu.
D'aquest document sobri a les bases físiques, que serà completat progressivament amb els documents restants, es destaquen alguns punts clau i novetats.
Resum per a decisores polítics.
Per primera vegada s'explora un escenari amb l'objectiu de limitar l'escalfament a 1,5 °C, afegit a conseqüència de l'Acord de París. A més, ha afegit que mostrarà com i per què ha canviat el clima fins avui i com podria continuar canviant en el futur.
També és la primera vegada que es dedica un capítol a les àrees rurals (capítol 9) i es reconeix la importància de les mateixes i la vulnerabilitat associada, si bé no existeix consens en la literatura sobre determinats factors que poden incrementar o reduir la vulnerabilitat. Com reconeix la seva coordinadora Marta G. Rivera-Ferre de la Universitat de Vic, la indefinició (acadèmica i administrativa) sobre què són les àrees rurals no està ben definida i per tant existeix una dificultat analítica per a la seva “valoració”. Rivera-Ferrer també destaca la necessitat d'avaluar els impactes econòmics amb eines que van més enllà del monetari. Aquest és el cas per exemple de la valoració de l'impacte del canvi climàtic en els serveis ecosistèmics que brinden les zones rurals i de muntanya. Finalment, la coordinadora també subratlla la dificultat de discernir entre aquells impactes causats únicament pel canvi climàtic d'aquells originats per l'acció de l'home en contextos socioecològics complexos.
L'informe, està estructurat en 12 capítols diferenciats, complementats per un nou atles interactiu d'escenaris, i un conjunt d'11 fitxes informatives regionals. Aquestes fitxes, són un subproducte més didàctic i divulgatiu, amb informació regionalitzada d'alguns ecosistemes i regions clau. Entre les fitxes, es troba una específica de les zones de muntanya del món, on es resumeixen les noves evidències científiques sobre les bases físiques de l'impacte del canvi climàtic.
Fitxa d'informació regionalitzada sobre la zones de muntanya.
Aquest informe, és sens dubte una contundent prova sobre l'irrefutable i inequívoc escalfament del sistema climàtic, i de la clara influència humana en aquesta evolució. L'informe també incideix en què molts aspectes del canvi climàtic i els impactes associats continuaran durant segles, fins i tot si es detenen ara i totalment les emissions antropogèniques de gasos d'efecte d'hivernacle. Les evidències científiques corroboren que com més alterem el clima, més riscos d'impactes severs, generalitzats i irreversibles tindrem. A nivell global, els potencials impactes sobre la població inclouen principalment l'escassetat d'aigua i aliments, l'augment de la pobresa, l'augment de la població desplaçada i inundacions costaneres. Els riscos del canvi climàtic depenen de les emissions acumulades de gasos efecte d'hivernacle, que al seu torn depenen de les emissions anuals en les pròximes dècades. L'informe insisteix que l'adaptació i la mitigació són estratègies complementàries per a reduir i gestionar els riscos associats al canvi climàtic, però cap és suficient per si mateixa. Actualment existeixen mitjans per a limitar el canvi climàtic i construir un futur més sostenible i pròsper. No obstant això, tal com sosté aquest document amb potser el major consens científic de la història, la finestra per a actuar s'està tancant molt ràpidament: el 65% del carboni compatible amb l'objectiu de 2 °C d'augment de la temperatura (respecte a l'època preindustrial) ja s'ha emès a l'atmosfera. Segons aquest informe, els objectius de mitigació més ambiciosos són encara assolibles amb un cost en la reducció del creixement econòmic del 0,06%, tenint en compte que el creixement sense actuacions de mitigació s'estima entre 1,6 i 3,0%. Aquesta reducció en el creixement es traduiria en un retard i en canvi profunds en el, però no en una pèrdua del creixement.
En definitiva, està en mans de la humanitat frenar el que va començar amb els combustibles fòssils, però paradoxalment és l'acció humana el que més incertesa genera en les projeccions climàtiques.
Avenida Nuestra Señora de la Victoria, 8
22.700 - Jaca
Huesca - Espainia
+34 974 36 31 00
info_opcc@ctp.org