Workshop del soci de l'OPCC2 REPLIM a Torla (Huesca)

Hemen zaude

Workshop del soci de l'OPCC2 REPLIM a Torla (Huesca)

  • 07 May

Els dies 10 i 11 d’abril 2019 el Centre de Visitants del Parc Nacional d’Ordesa i Monte Perdido (Torla) va acollir el workshop “La recerca en llacs i torberes als Parcs Nacionals dels Pirineus”, organitzat per l’IPE-CSIC. Van ser unes jornades científiques on va participar tot l’equip REPLIM, però també altres investigadors i representants dels parcs nacionals pirinencs, en la qual es van donar a conèixer alguns dels resultats obtinguts tant en el projecte REPLIM com en altres projectes i iniciatives que es desenvolupen en l’àmbit pirinenc.

El primer dia es van exposar els resultats de varis llacs de tot el territori REPLIM. L’equip d’ECOLAB va mostrar els resultats de la presència de metalls pesats en llacs i torberes dels Pirineus. Els equips d’UPV-EHU i UPPA van descriure la variació estacional i geogràfica de la composició de les aigües en punts dels Pirineus occidentals, fent especial ènfasis en la problemàtica del sel·leni i el mercuri. També es va estudiar l’evolució del pH en varis llacs durant les últimes campanyes de mostreig als Pirineus occidentals.

A la tarda, els equips del CREAFi el CEAB-CSIC van mostrar els canvis recents en la deposició de sofre i nitrogen en llacs i rius pirinens i les seves relacions amb la circulació atmosfèrica, l’activitat ramadera i els possibles riscos d’eutrofització. El grup de l’IPE-CSIC, al seu torn, va resumir la recerca duta a terme als nodes de la xarxa REPLIM a Aragó i Andorra, amb exemple detallats d’ibones aragonesos, del llac de Montmalús i de l’evolució de la vegetació a Marboré.

Posteriorment, a les sales de l’ajuntament es va presentar la composició musical “Sinfonía Marboré”. Es tracta d’un tema musical composat per Lope Ezauerro i José Luis Simon (Universitat de Saragossa) a partir de la sonificació de successions sedimentaries del registre sedimentari de l’ibón de Marboré dels últims 15.000 anys. El grup aragonès O’Carolan ha arreglat una versió acústica que va interpretar seguidament en directe.

El segon dia, es va continuar amb comunicacions relacionades amb torberes de la xarxa REPLIM. Els grups d’UPPa i ECOLAB van descriure el paper de les comunitats microbianes en el funcionament d’aquests ecosistemes i el cicle del carboni a les torberes monitorades. I la Universitat de Navarra va resumir l’estat del monitoratge que es duu a terme al PN d’Aigüestortes i l’estat del prototip de sonda automàtica per a monitorar variables químiques en llacs.

La part final de la sessió es va dedicar a altres projectes de l’àmbit pirinenc. Elena Villagrasa, cap de l’Equip de Conservació va resumir els programes de monitoratge del PNOMP. Sébastien Chauvin de FORESPIR, el projecte GREEN i les possibles sinergies amb REPLIM. Marc Ventura (CEAB-CSIC) va informar sobre els avenços del projecte LIFE-LIMNOPIRINEUS. Jesús Miguel Santamaría, Interim CEO de LifeWatch ERIC sobre les oportunitats d’aquesta infraestructura europea i Begoá García de l’IPE-CSIC sobre la xarxa Long Term Ecological Research als Parcs Nacionals d’Espanya.

Per acabar, es va realitzar una mesa rodona amb el tema “investigació científica en parcs nacionals: oportunitats per a la sostenibilitat, polítiques de gestió i participació ciutadana”. Els participants van exposar les dificultats per a tirar endavant programes de monitoratge i seguiment en espais protegits, en particular respecte al finançament continuat, a l’ús de protocols comuns, l’ús de les dades per a millorar la gestió dels espais i garantir l’accés de les dades a totes les comunitats. Es va insistir en la importància dels programes de seguiment per a una ciència de qualitat i una gestió adequada d’aquests espais i en la necessitat de treballar en xarxa a escala transnacional.

Geoatarira sartu

 

 

 

 

Sartu

KLIMAREN ALDAKETAREN PIRINIOETAKO BEHATOKIA

Avenida Nuestra Señora de la Victoria, 8
22.700 - Jaca
Huesca - Espainia

+34 974 36 31 00
info_opcc@ctp.org

Harremanetan jarri