Hemen zaude

26/05/2020

Benvinguts i benvolgudes al nostre Butlletí OPCC, el segon d’aquest any 2020,

Desitgem a tots els nostres lectors que estiguin bé de salut i que poc a poc superen aquesta etapa de confinament, més llarga del que tothom esperàvem. Esperem que progressivament puguem retornar el ritme de la normalitat.

Com es pot resumir aquest trimestre sense mencionar la COVID 19 i el seu impacte en el treball, en la mobilitat d'aquests últims mesos, i previsiblement el seu afecta sobre la resta de l'any 2020? El confinament, com a molts de vosaltres ens ha obligat a seguir impulsant les nostres activitats des del teletreball, i repensar les formes de com mantenir el contacte i la cooperació; avançant en els nostres projectes gràcies a les  reunions on-line.

Així, el projecte ADAPYR de l'OPCC va ser llançat oficialment a través d'una primera reunió del Comitè de Coordinació d’entitats socies, que va haver de ser virtual. A pesar de les moltes incidències inherents a l'organització d'aquest tipus de reunions, 20 persones van poder participar, i poguérem treballar construint  unes bases sòlides del projecte. Podreu descobrir tot això amb més detalls en el primer article d'aquest bolletí.

La reflexió i la recerca d’alternatives per superar els efectes d’aquesta crisi sanitària, que afecta a tota Europa, ha estat motiu de debat en moltes de les reunions mantingudes també en relació a altres projectes en els què està treballant l’OPCC-CTP  com: MONTCLIMA, MIDMACC, FUSICOS. En aquest sentit, és destacable que la CTP també ha creat un grup de treball per a plantejar solucions adaptades als problemes específic de les zones de frontera i de muntanya. L’objectiu d’aquest grup és el de comprendre millor els canvis provocats pel coronavirus i poder, gràcies a la informació recollida i al seguiment que es fa de les accions definides des de la Comissió Europea, respondre de la forma més adequada per als territoris dels Pirineus, en  benefici dels seus habitants.

És evident que aquesta crisi te les seves arrels en problemes ja  detectats,  i que la lluita contra el canvi climàtic ha de continuar a la base de totes les adaptacions requerides i ara clarament urgents. Per això, resulta encara més adient que aquest butlletí continuarà recopilant articles d’interès que informen sobre l’evolució del canvi climàtic als nostres territoris i regions dels Pirineus.

Un nou article presenta l’anàlisi de les dades sobre l’evolució de les temperatures als Pirineus des de 1959 fins al 2019 realitzat dins el projecte CLIMPY, i confirma l’augment de les temperatures al territori pirinenc. En aquest article també hi trobareu enllaços a articles de premsa que assenyalen el 2019 com l’any més càlid a França, i a Occitània com la regió més càlida de França,  i també temperatures record a Andorra i Espanya.

A més a més volen donar a conèixer alguns dels projectes on intervenim i tractem temes de grans interès: MONTCLIMA i PIRAGUA. El primer focalitzat en l’estudi i la prevenció dels riscos naturals a les zones de muntanya, i el segon treballa sobre la caracterització del cicle hidrològic als Pirineus, ambdós per millorar la capacitat d’adaptació dels territorial en front als reptes pel canvi climàtic. Podreu trobar-ne més informacions als articles adjunts i de premsa així com als webs de cada projecte.

També es pot llegir un article molt interessant sobre l’impacte del canvi climàtic en una espècie endèmica dels Pirineus, el Llangardaix  Bonnal (Iberolacerta bonnali), que, a causa de l’augment de les temperatures, s’està reemplaçant gradualment per una altra espècie, el Llangardaix  de Paret (Podarcis muralis).

Al mateix temps, fem ressò  del nou esborrany del Pla Nacional d’Adaptació a Espanya actualment en consulta pública (data límit 04/06/2020), on es detallen diferents mesures i recomanacions a adoptar per aconseguir “una economia moderna, competitiva i neutra climàticament pel 2050 ". A més, el Consell de Ministres ha decidit enviar al Congrés la norma que ha de servir a Espanya per a desenganxar-se dels combustibles fòssils, i un objectiu del 20% menys d’emissions el 2030.

Les regions que componen la CTP també tenen algunes novetats pel que fa al seu treball de lluita contra el canvi climàtic:

A la Nova Aquitània continua l’activitat de l’associació AcclimaTerra, que reuneix a científics de la regió i a organitzacions d’investigació,  i el objectiu és “proporcionar als agents locals els coneixements necessaris per adaptar-se al canvi climàtic”. Està prevista la seva participació en el 3er Simposi Nacional: Adaptació i Mitigació:  Accions climàtiques per als territoris que s’organitza a Grenoble del 13 al 15 d'octubre (https://action-climat-3.sciencesconf.org/).

Aragó, avança  en l’elaboració de la seva llei climàtica i la transició energètica,  pròximament es procedirà a una consulta pública a través del web del Govern d'Aragó. Per altra part, des del web estratègiaaramonesacambioclimatico.es s’incorporarà l’Observatori de canvi climàtic d’Aragó, repositori de documentació en matèria de canvi climàtic a la Comunitat d’Aragó.

A Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat atorga un milió d’euros a les entitats locals de Catalunya pel desenvolupament d’actuacions de mitigació i adaptació al canvi climàtic.  A més, també s’ha publicat recentment la licitació d’assistència tècnica que ha d’avaluar la vulnerabilitat de les infraestructures de transport de Catalunya respecte a l’impacte del canvi climàtic.

Euskadi presenta Urban Klima 2050, un projecte europeu LIFE integrat d'adaptació al canvi climàtic, liderat per Ihobe del Govern Basc. Està dotat d’un pressupost de 19,8 milions d’euros (10,2 milers de la UE) i implica una vintena d’entitats que emprendran 40 projectes relacionats amb zones de costa, conca dels rius i zones urbanes.

Des de la regió d’Occitània, s’està preparant un esdeveniment molt interessant és el “Carrefour Climat 2020”, que té lloc al 19 de 21 de novembre de 2020 a Foix, i té com a objectiu mostrar els habilitats i professionals d’Arieja de les realitats del canvi climàtic a la regió.

Navarra avança dins el seu projecte LIFE-Integrat NADAPTA, amb la identificació de les masses forestals més vulnerables segons els efectes esperats del canvi climàtic. Efectes que s’aprecien a moltes espècies que viuen a la zona pirinenca. Aquesta identificació és essencial a l'hora de dissenyar estratègies de gestió forestal adaptativa.

Andorra, es troba entre els primers països a aprovar el document actualitzat de les contribucions nacionals per lluitar contra el canvi climàtic NDC 2020. El text aprovat per l’ Executiu Andorrà, també reafirma l’increment de l’ambició dels compromisos presos per Govern d’Andorra  fixant una reducció del 37% dels gasos d’efecte hivernacle pel 2030.

El nostre lloc web ja està disponible en euskera, si voleu saber-ne feu clic aquí !

Us desitgem molt bona lectura i sobre tot Salut pels propers mesos i pels nostres territoris.

Primer Comitè de Coordinació OPCC ADAPYR

  • 09 May

El 20 de març de 2020 va tenir lloc la primera reunió, en aquesta ocasió virtual, del Comitè de Coordinació d’entitats socies del projecte OPCC ADAPYR que certifica així el seu inici.

Irakurri gehiago

Fort augment de la temperatura als Pirineus - CLIMPY OPCC

  • 19 May

Els valors de la temperatura observada a la zona pirinenca durant els últims quatre anys (2016-2019) confirmen tant la clara tendència a l'augment de la temperatura registrada en els passats 60 anys com els escenaris futurs, amb un increment tèrmic que potser s'alinea més amb els escenaris de major augment que amb els d'un augment de la temperatura més moderat (encara que per tenir certesa d'aquest fet s'ha d'analitzar la seva evolució en els propers anys).

Irakurri gehiago

Presentació i novetats del projecte MONTCLIMA

  • 21 May

En aquest nou article presentem i donem notícies de les últimes novetats de el projecte MONTCLIMA, al OPCC-CTP actua com a soci coordinador-leader.

Irakurri gehiago

Geoatarira sartu

 

 

 

 

Sartu

KLIMAREN ALDAKETAREN PIRINIOETAKO BEHATOKIA

Avenida Nuestra Señora de la Victoria, 8
22.700 - Jaca
Huesca - Espainia

+34 974 36 31 00
info_opcc@ctp.org

Harremanetan jarri