Hemen zaude

Donem la benvinguda al 2021 amb un resum dels dijous pirinencs

  • 05 Jan

Des de l’OPCC volem donar la benvinguda al 2021 destacant el cicle de seminaris web dels dijous pirinencs (#JUEVESPIRENAICOS). A través de sis webinarios temàtics protagonitzats pels experts temàtics de la xarxa de científics del OPCC, vam poder aprofundir sobre els efectes del canvi climàtics en aquesta bioregión especialment vulnerable. En concret, aquest cicle es va enfocar a millorar la difusió de resultats dels projectes associats a l’OPCC, així com a presentar els avanços realitzats en el projecte OPCC ADAPYR. D'altra banda, i de manera transversal, els esforços es van centrar en crear un espai de diàleg i d'intercanvi de coneixement entre l’OPCC i els actors del territori (sectors socioeconòmics, comunitat acadèmica, serveis tècnics de les administracions i ciutadania).

Les sis sessions van estar obertes a tots els públics. En total, més de 400 persones ens van acompanyar activament durant els dijous d'octubre i novembre a les 16h00 per a compartir i conèixer de primera mà com es projecta el futur climàtic als Pirineus, com està afectant l'escalfament global als ecosistemes dels nostres cims i als recursos hídrics, o com està avançant l'Estratègia Pirinenca de Canvi Climàtic entre moltes altres iniciatives.


El dijous 1 d'octubre, el webinario CLIMPY ens va permetre submergir-nos en el clima dels Pirineus, tant en la seva evolució més recent com en les projeccions climàtiques desenvolupades en l'àmbit d'aquest projecte. Gràcies a aquest seminari, es van compartir les tendències dels principals indicadors climàtics, obtinguts a partir d'una base de dades transfronterera i homogènia.


El dijous 8 d'octubre es va dedicar als recursos hídrics dels Pirineus a través del seminari PIRAGUA. Durant aquesta completa sessió, els responsables de les múltiples accions del projecte ens van presentar en primícia els primers resultats sobre la caracterització dels recursos hídrics superficials i subterranis de la serralada, i van il·lustrar els interessants casos pràctics d'adaptació, en els quals estan participant les principals agències de l'aigua de tots dos costats de la frontera i d'Andorra. 


La tarda del dijous 15 d'octubre, va estar dedicada al projecte REPLIM sobre les torberes i els llacs d'alta muntanya; ecosistemes especialment sensibles a l'efecte del canvi climàtic i global. A través d'aquest webinari, vam poder conèixer la importància de mantenir vives les xarxes d'observació per a conscienciar i obtenir dades que permetin identificar tendències. 


El dijous 22 d'octubre vam conèixer amb detall els principals resultats del projecte CANOPEE, sobre l'impacte del canvi climàtic en els boscos pirinencs. Gràcies a aquest seminari, que va aconseguir un clar rècord de participació, vam poder aprofundir sobre els mecanismes i instruments transfronterers de monitoratge i diagnòstic de l'impacte del canvi climàtic de les principals espècies forestals dels Pirineus.


El dijous 5 de novembre, el seminari FLORAPYR ens va revelar tots els detalls sobre la llista vermella d'espècies de flora amenaçada, sobre les singularitats del nou atles florístic dels Pirineus y dels dispositius de seguiment de la flora de les geleres. A més, els responsables del projecte van convidar als assistents a participar com a voluntaris en la xarxa de seguiment fenològic FLORAPYR Phénoclim-Pirineus.


La sèrie de webinaris va culminar amb un seminari de clausura el dijous 12 de novembre on es varen presentar els avanços del projecte OPCC ADAPYR, en relació al la definició d'indicadors per a la vigilància del canvi climàtic, les guies d'integració de l'adaptació en diversos sectors clau, la mobilització ciutadana i l'Estratègia Pirinenca de Canvi Climàtic. A més, els responsables de les diferents accions clau van llançar una clara crida a l'acció mitjançant la qual es convidava als participants a adherir a les xarxes de ciència ciutadana de l’OPCC, a contactar amb l’OPCC per a co-definir nous indicadors de canvi climàtic i a participar en el procés de co-creació de la futura Estratègia Pirinenca de Canvi Climàtic. 

Descarrega't aquí el document de conclusions d'aquest seminari virtual.

L’OPCC agraeix l'interès mostrat per les més de 400 persones que han estat amb nosaltres cada dijous pirinenc.

No perdis l'oportunitat de mantenir-te informat dels avanços de l’OPCC: subscriu-te aquí al nostre butlletí informatiu.

Geoatarira sartu

 

 

 

 

Sartu

KLIMAREN ALDAKETAREN PIRINIOETAKO BEHATOKIA

Avenida Nuestra Señora de la Victoria, 8
22.700 - Jaca
Huesca - Espainia

+34 974 36 31 00
info_opcc@ctp.org

Harremanetan jarri