You are here

COP25

  • 18 Dec

La Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 2019, coneguda com la COP25, és la 25a Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic. (Enllaç)

Aquesta 25a edició s'ha dut a terme des del 2 de desembre fins al 13, i ha tingut lloc a Madrid, sota la presidència de Govern de Xile.

El 2015, es va signar l'Acord de París i, per primera vegada en la història d'aquests negociats, l'acord va ser jurídicament vinculant. Va establir un marc global per limitar l'escalfament global molt per sota dels 2 ° C, limitant-lo a 1,5 ° C. També té com a objectiu augmentar la resiliència dels països davant els efectes del canvi climàtic, a més de donar-los suport en els seus esforços.

4 anys després, la UE sembla estar ben encaminada per aconseguir el seu objectiu de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, que han disminuït un 22% des de 1990.

No obstant això, el moviment d'acció climàtica inspirat per la vaga pel clima de Greta Thunberg, que ha promogut protestes a tot el món instant a el sector polític ha implementar més i millors polítiques climàtiques, argumenta que els objectius prefixats encara no són suficients i que els líders mundials tenen l'obligació de reflectir la urgència climàtica en les seves polítiques.

En el context de la COP 25, l'OPCC i la CTP han participat en 2 esdeveniments.

El 6 de desembre, el OPCC va participar en l'esdeveniment paral·lel "Adaptació local al canvi climàtic en municipis de muntanya - Principis i pràctiques dels territoris". Aitor Zulueta, Director de Patrimoni Natural i Canvi Climàtic del País Basc va centrar la seva intervenció en l'adaptación local al canvi climàtic. Aitor va posar de manifest que en aquests últims anys les polítiques d'adaptació s'estan convertint en una prioritat de les agendes locals dels municipis pirinencs. En aquest context, des de 2017 diversos municipis dels Alps han fsignat la Carta Budoia per a l'Adaptació local al Canvi Climàtic. A més, hi ha un interès creixent a crear un fòrum per compartir les experiències locals entre les zones de muntanya europees.

En aquest esdeveniment paral·l es varen presentar els resultats de l'implementació d'un projecte pilot dut a terme en tota l'àrea alpina italiana segons un enfocament de "estudi de cas" que va ajudar a identificar i a prioritzar els impactes locals del canvi climàtic en els sectors afectats.

El segon esdeveniment paral·lel, titulat "Interreg contra el canvi climàtic: Resultats, desafiaments i oportunitats" va ser protagonitzat per Paola Lloret, responsable de comunicació i capitalització de la CTP.

Entre els missatges clau, Paola Lloret ha subratllat que "el canvi climàtic és global i afecta a tots els territoris, i per això no es pot afrontar sense la cooperació territorial".

En aquesta sessió també es varen presentar els esforços dels programes Interreg per a facilitar l'intercanvi i estimular la cooperació entre programes.En concret, els programes Interreg han establert una xarxa temàtica de comunicació i intercanvi entre experts que treballen en l'àmbit del canvi climàtic per estimular la capitalització d'iniciatives virtuoses. Diversos programes varen presentar exemples concrets dels resultats dels seus projectes en la temàtica.

Aquí el programa de l'COP25.

Aquí el compte a twitter de la COP25:

I no oblidis seguir-nos al Twitter per obtenir més informació sobre notícies relacionades amb el canvi climàtic en zones de muntanya.

Imatge d'una instal·lació d'art immersiu que permet als visitants conèixer de primera mà la realitat de la pol·lució en l'aire de milions de persones de Gabriel Bouys.

 

Geo-portal

 

 

 

 

To access

PYRENEAN CLIMATE CHANGE OBSERVATORY

Avenida Nuestra Señora de la Victoria, 8
22.700 - Jaca
Huesca - España

+34 974 36 31 00
info_opcc@ctp.org

Contact