Usted está aquí

La reserva natural nacional de la Massane llança el projecte Natur'Adapt per adaptar-se al canvi climàtic

  • 18 Sep

El projecte Life Natur'Adapt té per objecte integrar els desafiaments del canvi climàtic en la gestió de les àrees naturals protegides europees, evolucionant sobre la bases de recursos existents. Amb una durada de cinc anys (2018-2023), està coordinat per l Reserves Naturelles de France, recolzant-se sobre un procés d'aprenentatge col·lectiu dinàmic amb altres nou socis.

Està estructurat en tres eixos principals: l'elaboració d'eines i mètodes operatius per a desenvolupar un diagnòstic de vulnerabilitat al canvi climàtic i un pla d'adaptació; el desenvolupament i animació d'una comunitat d'experts i professionals de l'adaptació en àrees naturals i l'activació de totes les palanques necessàries per a la implementació concreta de l'adaptació. Les diverses eines i mètodes es provaran en sis reserves que participen al projecte, després es revisaran i es provaran en altres 15 llocs abans de la seva implementació a nivell nacional i europeu.

La reserva de la Massane és un dels 6 llocs pilot del projecte Natur'Adapt. Va ser seleccionada per la seva increïble riquesa ecològica. De fet, en la interfície entre la influència mediterrània, pirinenca i ibèrica, Massane alberga a més de 8,000 espècies en només 336 hectàrees. La reserva es va crear el 1973 com a iniciativa del món científic en un bosc en el qual l'ésser humà no intervé des de 1880. Es va realitzar un gran esforç de coneixement sobre la biodiversitat (és un dels llocs més coneguts del món), fins i tot sobre els efectes del canvi climàtic.

Els canvis resultants de l'evolució del clima ja s'observen a la reserva (onades de calor, tempestes, ...). Es va establir un observatori del clima el 1999, des d'on es porta a terme el monitoratge dels efectes del canvi climàtic al bosc de faigs (50,000 arbres monitoritzats 3 a 4 vegades a l'any). A l'estar situat en el límit sud de la seva àrea de distribució, la ubicació geogràfica d'aquest bosc de faigs el fa especialment vulnerable al canvi climàtic. Actualment, s'està duent a terme una gran quantitat d'investigacions sobre la genètica de les poblacions de faigs per afinar el coneixement de la seva regeneració en un context de canvi climàtic.

Les mesures d'adaptació implementades per enfrontar el canvi climàtic són de diversos tipus:
- bosc en lliure evolució;
- preservació genètica,
- monitoratge i enfocament;
- comunicació al públic limitada;
- realització d'estudis prospectius.

Aquest projecte és una oportunitat per establir un diagnòstic de vulnerabilitat davant el canvi climàtic, per tal d'integrar un pla d'adaptació en el pla de gestió actual de la reserva. L'objectiu és promoure la resiliència d'aquests ecosistemes pirinenc-mediterranis i de la biodiversitat de Massane.

Accede al Geoportal

 

 

 

 

Acceder

OBSERVATORIO PIRENAICO DEL CAMBIO CLIMÁTICO

Avenida Nuestra Señora de la Victoria, 8
22.700 - Jaca
Huesca - España

+34 974 36 31 00
info_opcc@ctp.org

Contactar